Partea frumoasa a unui vis

Locatia exista pe harta turistica doar pentru cei pentru care istoria insemna mai mult decat o materie obligatorie in scoala, imaginea „craisorului muntilor”, Avram Iancu, fiind pe de parte cea mai cunoscuta. Dar multe alte obiective, fie ele unicat paleontologic, fie pictura valoroasa a patrimoniului national sau doar panorame pentru care iti trebuie mereu sa cauti superlative pentru a le descrie, ramaneau necunoscute. Peste toate acestea, era viata simpla, dar incercata, a motilor, cu povesti care meritau spuse mai departe. In acest context s-a nascut proiectul intitulat „Pensiunea Craiul, comuna Vidra, judetul Alba”.

Banii europeni au facut pensiunea?

Am initiat proiectul pe cand eram in an terminal al facultatii si dupa o munca nebuna am obtinut finantare prin Programul SAPARD. In ianuarie 2008, cand am dat in folosinta pensiunea, nu am avut energie si putere sa vedem cat au insemnat toate costurile, dar am facut-o in lunile ce au urmat. Lipsa de experienta a celor vremuri, construirea in perioada de boom al preturilor, birocratia si hartogaria ceruta de finantator, dar si limitele de finantare ale programului, au facut ca aceasta contributie a fondurilor europene sa nu depaseasca 25% din investie. De unde au venit ceilalti 75% si care au fost consecintele… este o alta poveste. Asa ca, pensiunea nu s-a facut pe bani europeni, acestia au fost doar o contributie si poate un supliment la impulsul si motivatia de a nu ceda si a merge mai departe, in multele momente dificile. Si uite asa, am fost nevoiti sa invatam cum este sa exploatam o investitie pe timp de criza, dupa ce aceasta a fost facuta in boom si in contextul evidentiat mai sus. Dezvoltarii subiectului i se poate aloca cel putin o noapte lunga, la un vin bun si intr-o companie interesata, la pensiune.

Este adevarat ca unul dintre „leii” emisiunii Arena leilor, difuzata pe TVR2, este asociat in societatea care detine pensiunea?

Anul 2010 a fost unul foarte dificil financiar si pentru societatea care detine pensiunea, fiind puternic indatorata dupa multele investitii ale anilor anteriori si cu persoanele implicate care ajunsesera sa mentina cu greu proiectul in picioare. Atragerea domnului Mircea Tudor s-a facut chiar in cadrul emisiunii Arena leilor, iar dezvoltarea colaborarii s-a materializat prin increderea intr-un proiect frumos, chiar daca cu un randament redus, mai ales pe termen scurt, raportat la nivelul investitiilor facute.

In vara acestui an ati renuntat la restaurant si v-ati rezumat la servirea mesei in regim de pensiune. Care au fost motivele?

Incercarea de a avea un meniu cat mai diversificat, orientat spre mancarea traditionala, a fost unul dintre obiectivele noastre si a ramas in continuare, doar materializarea lui difera. Daca pana acum incercam sa oferim cateva zeci de meniuri pentru maxim 18 persoane, cat este capacitatea pensiunii, fiind putini clienti externi datorita vadului, mai devreme sau mai tarziu ar fi trebuit sa reflectam costurile mari ale acestui „restaurant” in tarifele practicate si nu ne-am dorit acest lucru. Incercam astfel un echilibru, cu o mai buna organizare, reducerea timpului de asteptare pana la servire si oferirea celor mai apreciate meniuri pentru ceea ce reprezinta „familia noastra extinsa”, pentru ca asa ne consideram turistii. Astfel, micul dejun l-am diversificat si transformat in bufet, pranzul are cate doua variante de meniuri, alternand mancarea specifica locului, dar si felul „carnitei” nelipsita din meniuri, iar la cina, pe langa un al doilea desert al zilei, am adaugat si cate un vin, o tuica sau un sirop, pentru deschiderea serii. Informarea in acest sens o consideram foarte importanta, iar meniurile sunt publice pe site-ul pensiunii si pe doua table mari in pensiune, intr-un loc cu maxima vizibilitate. Am ramas insa constienti de exceptii, care intotdeauna vor fi tratate ca atare, in intentia sincera ca prietenii nostri, turistii, sa se simta „acasa” in Apuseni.

Cum reactionati la intrebari si propuneri de genul: „Domnu’, care esti patronu’, da pe aici nu se asculta o manea? Sefu’, am eu un CD bun in masina…”

In naivitatea incurajarii unui plan mai maret sau doar din respect pentru ceilalti turisti, acest iubitor de artisti consacrati ai domeniului muzical in discutie, primeste un raspuns afirmativ doar daca ii transfer responsabilitatea integrala de „sef al pensiunii” pentru o perioada, in conditiile rezervarii integrale a acesteia. In alte conditii, cu diferiti turisti alaturi, nu ne permitem poluarea fonica cu acest gen muzical si nici riscul de a strica sejurul altora. Si acum sa nu se inteleaga ca, la Pensiunea Craiul, incanta un public foarte rafinat ingerii la harpa, dar despre „fata de crasma cu manele” consideram acceptabil sa cante doar Emeric Imre.

Cat de slaba este izolatia fonica in cadrul pensiunii, fiind doar din lemn?

Orice lucru are cel putin doua fete si depinde de unde priveste fiecare. Proiectul a presupus o cu totul altfel de constructie, atat ca si design, cat si ca materiale folosite, structura exclusiva din lemn fiind o provocare atat pentru proiectanti, cat si pentru constructori. Si fiind la dimeniunile unui „bloc cu patru etaje”, dupa cum era de asteptat, au aparut si neajunsuri, tocmai pentru ca avem ochii si urechile atat de diferite. Repede insa i-am luat in seama pe acei deranjati de o izolare fonica cu unele deficiente si atunci ne-am apucat din nou de lucru, imediat ce am crezut ca terminsem. Am scos podele si mai pus un rand de izolatie, iar peretii dintre camere i-am izolat suplimentar, dar am simtit ca nu este de ajuns. A urmat izolatul suplimentar al tuturor camerelor, dar am pastrat lemn la interior, peste acest strat protector de izolatie suplimentara, ocazie cu care am mai inaltat si podelele, cu un al doilea rand de izolatie. Dar am vrut si mai mult, iar in primavara aceasta am izolat integral casa scarilor cu material de izolatie fonica, folosit in studiourile de inregistrare audio, dar pastrand si aici la vedere tot lemn. Iar camerelor le-am mai adus un plus de confort printr-o mocheta groasa, o combinatie intre trafic si confort, iar pe sub aceasta am insistat chiar sa se puna la monat si underlay, material ce fixeaza si izoleaza mai mult… fonic. Iar acum, simt si declar ca ne-am oprit pe aceasta parte. Bucurati-va, de pensiune, oameni buni! E mult mai bine, inclusiv fonic, fata de apartamentele unde va petreceti cel mai mult din timp.

La pensiune s-a filmat si un episod al emisiunii Pasaport de Romania, difuzata pe TVR2. Care a fost contextul si chiar l-ati lasat pe scotian in satul parasit?

Dupa o prospectie in Apuseni, producatorii de la TVR ai emisiunii Pasaport de Romania, l-au adus la Pensiunea „Craiul” pe Robert, un scotian hotarat sa cunoasca viata satului romanesc dintr-o alta perspectiva. Timp ce 5 zile s-a filmat mult pentru ora de emisie, fiind multi localnici transformati in actori de ocazie si nimic nu a ridicat atat de multe controverse, dupa cum a facut-o scena in care scotianul este lasat sa-si petreaca noaptea intr-un sat parasit. Pai, scena se poate regasi cam in categoriile barfa si realitate, in egala masura. Va spun doar, ca, toata lumea s-a simtit foarte bine pe timpul filmarilor si bineinteles, in centrul atentiei era invitatul.

Vrem la Partia Vidra, ne primiti la Pensiunea Craiul?

Cunosc intrebarea, fiind una dintre cele mai frecvente ale iernii trecute, dupa deschiderea partiei din Muntii Lotrului, la baza lacului Vidra, statiunea Voineasa. Cu mare drag, este raspunsul, va primim la Pensiunea Craiul, dar are in comun numai numele comunei Vidra, cu cel al lacului, si cu greu ati ajunge la partia din noul domeniu schiabil Transalpina, fiind in cu totul alta zona si la distanta de cateva judete. Intr-adevar, pentru cei impatimiti de sporturile de iarna, alternativa partiilor de la Arieseni, la aproape 55 km distanta, este mai putin agreata, fiind una viabila doar pentru cei care se bucura in primul rand de munte si zapada si doar optional mai fac si cate o vizita la cele mai cunoscute partii din Apuseni.

De curand ati avut la pensiune si vizita unui presedinte. Imaginea domnului presedinte cu un pisic a aparut si a atras atentia in mass-media. „Pisicutzu” e al pensiunii? 

Intr-adevar, in noaptea din 20 spre 21 iulie 2013, am avut probabil cea mai pazita pensiune, prin prisma sederii intr-una din camere a presedintelui, in contextul participarii pe Muntele Gaina la Targul de Fete. In privinta acelei pisici, am avut mai mult tentative sa o dam, dar si-a castigat locul si si-a aratat fidelitatea fata de pensiune cand a reusit sa se intoarca dintr-un alt sat, dupa ce a fost dusa kilometri intregi intr-un sac, in incercarea de a fi adoptata de o alta persoana. Exploatarea imaginii presedintelui cu „pisicutzu” se datoreaza insa acelor care traiesc din asa ceva, pensiunea fiind doar cadrul si contextul intamplarii.

Trece vara, vine toamna… numarati bobocii sau aveti proiecte noi?

Au fost cateva toamne de cand am deschis pensiunea in care am tot numarat bobocii dupa lunile de sezon de vara. Pensiunea traieste insa cu si prin oameni, iar in aceasta toamna ne-am propus sa amanam numaratul bobocilor, venind in intampinarea clientilor cu o propunere de relaxare activa, in completarea si continuarea ofertelor avute peste vara. Astfel, intentionam sa transformam pensiunea si imprejurimile in cadrul de exprimare a unor „ateliere creative”, organizate in colaborare cu o trupa tanara, dar experimentata, de regizori si actori, Create.Act.Enjoy. Prima serie intentionam sa o aducem in „tabara creativa” la mijlocul lunii septembrie. Persoanele interesate pot sa gaseasca detalii pe site-urile partenerilor: pensiuneacraiul.ro si www.createactenjoy.com.

VREI SA STII CUM O MAI DUCEM SI CE-TI MAI OFERIM? Promitem sa nu te bombardam cu email-uri si informatii nefolositoare. Un email intr-o luna si doar in cazuri exceptionale, atunci cand chiar avem ceva important sa-ti transmitem, iti vom trimite si un al doilea email in aceeasi luna. Pentru a te abona, trebuie doar sa-ti introduci adresa mai jos. Vei primi o solicitare de confirmare printr-un email si gata, suntem conectati!