Detunatele, mai frumoase ca-n poveste

Detunatele
In plimbarea aceasta prin Apuseni am ales sa plec la drum din Alba Iulia cu directia Muntii Metaliferi, comuna Bucium si mai exact satul Cerbu. Drumul national DN 74 l-am parcurs relativ usor, trecand prin oraselele de munte Zlatna si apoi spre Abrud, fiecare dintre ele cu povesti interesante, dar asupra carora voi reveni cu o alta ocazie.

 

Obiectivul acestei incursiuni era de a culege cateva informatii despre cele doua Detunate, a vi le face cunoscute, apoi a va invita in expeditii personale pentru a le putea admira in toata splendoarea lor.

Revenind la drumul de acces, dupa ce treceti Pasul Bucium (915 m), va invit sa mergeti pana in satul Cerbul (aflat in S-V orasului Abrud la aproximativ 6 km distanta). Si gata, sunteti ajunsi la intrarea intr-o frumoasa rezervatie naturala, cu o suprafata de 24 ha, remarcabila prin prezenta coloanelor de bazalt de forma prismatic-hexagonala. Cele doua varfuri pe care va invit sa le vizitati se numesc Detunata Goala siDetunata Flocoasa.

Aceste doua varfuri, relativ modeste ca inaltime, reprezinta insa incontestabil puncte de importanta atractie turistica in Apuseni, iar unul dintre motive este acela ca, in Europa, doar la Giant’s Causeway – Irlanda se mai poate vedea asa ceva. Cele doua Detunate sunt constituite din bazalt columnar, iar coloanele au o inaltime de pana la 75 m. Daca Detunata Goala (1158 m), lipsita de padure, dezvaluie o spectaculoasa fizionomie magmatica si ofera posibilitati de examinare geologica persoanelor interesate, cealalta, Detunata Flocoasa (1258 m) este acoperita cu o frumoasa padure de molid, dar fiind si mai limitata dintr-o perspectiva geologica.

Dar cum, admirarea si/sau examinarea frumusetilor naturale fara un contact direct cu localnicii, personal, nu mi se pare o experienta completa, va impartasesc pe scurt doua povestioare dupa cateva discutii cu acestia.

Prima se refera la un parau de la poalele Detunatei, care se transforma intr-un ghetar, dar pare ca acest lucru sa se intample, an de an, invers. Paradoxal, acesta nu ingheata iarna, indiferent cat de frig este, dar ingheta in aprilie si ramane asa pana la terminarea sezonului cald. Uimirea mi-a fost si mie mare si mi-am propus sa-l caut in vara urmatoare, iar concluziile personale promit sa vi le impartasesc si dumneavoastra.

A doua poveste este cea a unor doine populare, iar unele versuri vi le reproduc, in speranta ca va vor placea, pentru ca, sa nu uitam, suntem in Tara Motilor:

Spusu-mi-o mama batrana Sa nu uit limba romana Sa nu uit carul cu boi Si nici doina de la noi Sa nu uit carul cu fan Si nici cantecul batran Nici casuta cu pridvorul Nici ograda cu izvorul.

Detunatele nu pot sa fie prezentate fara a cunoaste legendele legate in jurul lor, fapt pentru care v-o fac spun pe urmatoarea:

Una dintre legendele Detunatei spune ca in timpuri indepartate, cand se luptau pentru domnie si stapanirea acestui pamant uriașii cu zanele, mai marele uriasilor avea un fecior foarte puternic si caruia ii placea sa se lupte cu ursi si cu bouri. Odata, innoptat prin padure, se culca sub o salha de brad. Cand luna isi asterne lumina in timpul noptii, feciorul este trezit de vocea calda si suava a unei zane, careia tatal lui ii jurase moarte. De acum inainte pe feciorul uriasului nimic nu-l mai poate impaca, singurul dor pe care-l avea era sa plece in codru sa-si vada frumoasa zana, care-i devenise iubita. Intr-o buna zi, tatal sau il urmareste si-si gasi feciorul chiar in bratele zanei. Atunci uriasul strapunse fata cu sabia, dar in clipa următoare cazu si el ucis de pumnalul fiului sau. Deodata tunetele si traznetele cerului cuprinsera muntii si vaile, pamantul se despica si inghiti pe cei doi indragostiti pentru totdeauna, in timp ce limbile de foc, trimise din adancuri, impietrira pe parintele ucigas si pe ceilalti uriasi, facandu-i stane de piatra, care se vad si azi si care se cheama Detunate.

No, pana la urmatoarea poveste, ramaneti cu bine!

Cieste mai multe articole din categoria: Povesti din Apuseni.

VREI SA STII CUM O MAI DUCEM SI CE-TI MAI OFERIM? Promitem sa nu te bombardam cu email-uri si informatii nefolositoare. Un email intr-o luna si doar in cazuri exceptionale, atunci cand chiar avem ceva important sa-ti transmitem, iti vom trimite si un al doilea email in aceeasi luna.Pentru a te abona, trebuie doar sa-ti introduci adresa mai jos. Vrei primi o solicitare de confirmare printr-un email si gata, suntem conectati!